Share

Chinezii de la Evergrande, mai valoroși decât Real Madrid sau Manchester United

O relatare a agenției chineze de presă, Xinhua, a stârnit rumoare în lumea fotbalului. Mai exact în cea a finanțiștilor din marile cluburi. Clubul chinez Guangzhou Evergrande este mai valoros decât Real Madrid sau Manchester United.

Guangzhou Evergrande a fost listat la bursa chineză NEEQ în noiembrie, anul trecut. Prima tranzacție majoră de acțiuni a adus clubului 300.000 dolari, prin vânzarea a 36.000 acţiuni la un preț unitar de 8,5 dolari/acțiune. Un calcul simplu arată că, la acest preţ al acţiunilor, valoarea de piaţă a celor 396,73 milioane de acţiuni ale clubului chinez atinge 3,35 miliarde de dolari.

Până la această tranzacţie, Manchester United, listată la bursa din New York, avea cea mai mare valoare bursieră, de 2,35 miliarde dolari, cu o acţiune cotată la 14,31 dolari. Real Madrid, deşi nu este listat la bursă, este considerat de Forbes clubul cu cea mai mare valoare de piaţă, cu 3,26 miliarde dolari, urmat de FC Barcelona cu 3,16 miliarde.

Evergrande nu stă însă la fel de bine la capitolul cifră de afaceri, care în ultimii trei ani a ajuns la o medie de 61 milioane dolari, comparativ cu cele 400 milioane dolari obţinute de Manchester United în aceeaşi perioadă.

Clubul din Guangzhou a câştigat ultimele 5 titluri consecutive în liga chineză, plus două trofee în Liga Campionilor Asiei, din 2010 când a intrat în proprietatea unei companii imobiliare. În mercato de iarnă, Evergrande l-a transferat pe columbianul Jackson Martinez (Atletico Madrid) în schimbul a 42 milioane euro. Actualul antrenor al echipei este brazilianul Luiz Felipe Scolari.

Leave a Comment