Share

Ultima fiță de Chef din Polonia: înghețată de hrean, cod din Atlantic și ulei de mărar

Am fost în Polonia, la Varșovia. Un oraș interesant, curat, civilizat, cu centru vechi, dar și cu zgârie-nori, un fel de Frankfurt al Europei Centrale. La 37 de kilometri de capitala leșilor, se află Serock, un orășel de 4.000 de locuitori, dar cu un restaurant la mare căutare. Veți înțelege de ce.

Chef Witek Iwanski e celebru printre polonezi. Este vedeta restaurantului Aruana, găzduit în hotelul de 4 stele Narvil Conference&Spa. Am citit pe site-ul dedicat Aruanei că dacă nu-ți faci apariția după un sfert de oră față de ora la care ai făcut rezervarea, aceasta se anulează automat. Așa că am avut grijă să nu întârziem la masa de prânz, mai ales că polonezii au avut grijă să te informeze că de la Varșovia până la orășelul Serock ai nevoie de 40 de minute.

Studioul Aruana, așa este prezentat pe site-ul lor, drept “un spațiu de lucru pentru gătit și unde se poate face un schimb de experiențe pentru iubitorii de arta culinară, pasionați de bucătărie. Este un loc pentru dezvoltarea ideilor culinare, crearea de noi feluri de mâncare, concepte și experimente”. Mai trebuia un Chef, un nume, iar cel mai potrivit a fost Witek Iwanski, școlit în restaurante cu witek-iwanski_aruana_narvilstele Michelin.

“Gătitul este stilul meu de viață. La Aruana, am onoarea de a fi responsabil pentru meniul și funcționarea restaurantului la un nivel cât mai ridicat”, au fost vorbele lui Witek Iwanski

L-am văzut la lucru pe Chef-ul polonez. Pregătea “Main Course-ul” pentru noi, un live cooking. “Atlantic Cod, Red Fruits, Beetroots, Horseradish ice-cream and Elderflower from summer harvest”. Adică pește Cod din Atlantic, fructe de pădure, sfeclă roșie, înghețată de hrean și, pentru frumusețea farfuriei, flori de soc din recolta de vară. Mai era o chestie verde, uleioasă în farfurie, pe care cei de la Aruana au uitat să scrie despre ce e vorba. Dar Chef-ul era acolo: “Ulei de mărar. Tot din recolta noastră!”, a punctat Iwanski care pregătea spectacolul, unul molecular pentru că orice Chef care se respectă a adoptat deja bucătăria moleculară.

Hreanul a fost alimentul supus nitrogenului lichid pentru transformările fizice și chimice. În condiții de temperatură, presiune și umiditate speciale, alimentul își schimbă gustul și texturile. Știți cum e hreanul! Te scapă de orice afecțiune respiratorie, însă hreanul lui Witek Iwanski nu se mai ducea până la sinusuri. Un alt gust, un fel de mascarpone, brânza italiană din lapte de vacă.

Dincole de spectacolul cu aburul produs de nitrogenul lichid și de frumusețea farfuriei, gustul a fost unul special, plăcut și neașteptat. Greu de descris, dar cel mai bine poate-i faceți o vizită lui Chef Witek Iwanski că nu-i prea departe de noi. Aveți grijă să nu întârziați cu rezervarea pentru că altfel rămâneți nemâncați! Pierdeți și spectacolul!

atlantic-cod

Leave a Comment