Share
Trei pescari s-au îmbogățit descoperind „aur plutitor”

Trei pescari s-au îmbogățit descoperind „aur plutitor”

Trei pescari din Oman au reuşit o captură incredibilă: o bucată imensă de ambră cenuşie, numită şi „vomă de balenă”, care cântăreşte 80 kg şi este evaluată la aproape 3 milioane de dolari.

Valoarea atât de ridicată a comoarei găsite de pescari se explică prin faptul că ambra cenuşie – asemănătoare chihlimbarului de pe la noi – este un ingredient foarte căutat în parfumurile scumpe pentru că face mirosul să dureze mai mult şi prin aceea că este foarte de greu de găsit.

Deşi este numită de multe ori vomă de balenă, există o oarecare dezbatere dacă substanţa ceroasă ar trebui numită astfel. Oamenii de ştiinţă cred că substanţa este secretată de stomacul balenelor pentru a le ajuta să ţină la un loc obiecte şi resturi alimentare pe care nu le pot digera.

După ce produce suficientă ambră cenuşie, balena regurgitează formaţiunea sau o elimină ca pe materiile fecale. Odată ce balena elimină ambra cenuşie, aceasta pluteşte la suprafaţa oceanului, motiv pentru care mulţi o numesc „aur plutitor”.

Potrivit Times of Oman, „comoara” a fost găsită în largul coastei Qurayat, o regiune din nord-estul Omanului, de un grup de trei prieteni. Unul dintre bărbaţi, Khalid Al Sinani, a pescuit toată viaţa în zonă, sperând ca într-o zi să dea peste un astfel de loz câştigător. “Am folosit o frânghie pentru a-l lega şi a-l urca în barcă”, a declarat Al Sinani pentru Times of Oman.

„Mi s-a spus că ambra cenuşie are un miros neplăcut, dar după câteva zile situaţia se schimbă. Am fost fericiţi şi ne-am grăbit să ne întoarcem pe plajă”, a povestit el.

ambra-oman

Pescarul a fost foarte norocos că a depistat bucata de ambră cenuşie în apele mării, întrucât de cele mai multe ori acestea sunt găsite pe plajă după ce se retrage mareea.

Un comerciant saudit a făcut deja o ofertă 13.500 de riali din Oman pe kilogram, ceea ce duce totalul la puţin peste un milion de riali (în jur de 2,8 milioane de dolari), deşi pescarii vor aştepta cel mai probabil o licitaţie pentru a vinde comoara la un preţ mai bun. Al Sinani şi prietenii lor nu sunt singurii oameni care au găsit recent o bucată valoroasă de ambră cenuşie, deşi a lor este printre cele mai mari.

În luna aprilie, un cuplu din Marea Britanie a reuşit să găsească pe plajă o bucată de 1,57 kg de ambră cenuşie care a fost evaluată la circa 70.000 de dolari.

Leave a Comment