Share

The Tower, noua mega-construcție din Dubai concepută de Calatrava

Cel mai mare dezvoltator imobiliar din Emiratele Arabe Unite, compania Emaar, şi-a anunţat intenţia de a construi la Dubai un nou zgârie nori – The Tower- mai înalt decât actualul Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume cu 828 de metri.

Preşedintele Emaar Properties, Mohammed Alabbar a precizat că noul zgârie nori, The Tower, al cărui cost este estimat la aproximativ un miliard de dolari, „va fi puţin mai mare” decât Burj Khalifa. Alabbar a mai spus că noua clădire va fi gata înainte de Expoziţia Mondială din 2020, iar înălţimea exactă nu va fi dezvăluită înainte de finalizare.

Conceput de renumitul arhitect Santiago Calatrava Valls (foto), noul zgârie nori, denumit „The Tower”, va avea o platformă de observare precum şi 18-20 de etaje care vor găzdui restaurante şi hoteluri. Turnul va avea forma unui minaret şi va fi fixat de sol cu ajutorul cablurilor.

Santiago Calatrava

Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume în prezent, a costat 1,5 miliarde de dolari. Inaugurat în 2010 acest zgârie nori este una din bijuteriile emiratului Dubai care în 2015 a atras peste 14 milioane de turişti.

În cursa pentru construirea celei mai mari clădiri din lume a intrat şi firma Kingdom Holding a miliardarului saudit al-Walid ben Talal, care a demarat la Jeddah, un oraş port din Arabia Saudită, construcţia unui turn cu o înălţime de peste un kilometru. Costul lucrărilor de construcţie este estimat la peste două miliarde de dolari (1,75 miliarde de euro).

Santiago Calatrava s-a născut la Valencia, dar acum locuiește în Elveția, la Zurich. “Oraşul Artelor şi Ştiinţelor” din Valencia este opera sa în totalitate, marele arhitect uimind cu un ansamblu de construcții futuriste cu adevǎrat fabuloase.

Leave a Comment