Share

Scad vânzările la Apple! Pentru prima oară în 13 ani!

Tim Cook, boss-ul lui Apple a descris declinul ca fiind o “pauză în creșterea noastră”. În primele trei luni, s-au vândut 51,2 milioane de unități, cu 13% mai puțin față de aceeași perioadă a lui 2015. Altfel spus, afacerea a scăzut de la 58 miliarde dolari la 50,5 miliarde dolari.

China este marea problemă a celor de la Apple pentru că țara asiatică n-a mai fost clientul gras pentru compania din Cupertino, încasările care au venit de acolo scăzând cu 26%. Uite cum problemele economice ale Chinei, țară care în 2014 și 2015 a atins vânzări record, au dat peste cap veniturile lui Apple! În primul trimestru, asiaticii au contribuit la bunăstarea americanilor cu “doar” 12,5 miliarde de dolari, cu 6 miliarde mai puțin decât în aceeași perioadă a lui 2015.

Tim Cook, omul numărul 1 de la Apple
Tim Cook, omul numărul 1 de la Apple

Nu e panică la Apple pentru că cifrele spun că s-au încasat peste 50 miliarde de dolari în Q1 din 2016, iar profitul a trecut și el de 10 miliarde dolari. Anunțul a scăzut însă valoarea acțiunilor la bursă, “gaura” fiind de peste 40 miliarde dolari. Compania americană are și o explicație a acestui declin. Dacă iPhone 6 și 6 Plus, lansate în toamna lui 2014, au avut un mare succes, toamna trecută, atunci când a apărut iPhone 6S, lucrurile n-au mai stat la fel.

Altfel, spus, americanii din Cupertino vor să-și anunțe investitorii și că în Q2, actualul trimestru, aprilie-mai-iunie, coborârea urmează să continue. Asta în condițiile în care Samsung este lider de piață și de abia ce a lansat Galaxy S7 și S7 Edge, care rup la vânzări, iar chinezii de la Huawei vin tare din urmă. Apple trebuie să iasă cu ceva tare anul acesta, mai ales că Watch-ul, ceasul smart despre care se credea că va rupe gura târgului, de abia face tic-tac. De altfel, americanii nici nu comunică cifrele, specialiștii mizând pe vânzări de maxim un miliard de dolari/ trimestru pentru Apple Watch.

Leave a Comment