Share
Pictura contemporană naște averi: Un tablou al lui Willem de Kooning, vândut cu 66,3 mil. USD

Pictura contemporană naște averi: Un tablou al lui Willem de Kooning, vândut cu 66,3 mil. USD

„Untitled XXV”, o pânză a pictorului contemporan Willem de Kooning, a fost vândut cu 66,3 milioane de dolari marţi seara de casa de licitaţii Christie’s din New York, cea mai mare sumă atinsă vreodată de o operă a acestui artist, relatează AFP.

Tabloul impunător al lui de Kooning (2 metri pe 2,20m), realizat de acesta în 1977, este emblematic pentru tuşele sale energice şi multicolore din anii 70. Pânza fusese estimată de Christie’s la 40 de milioane de dolari, după ce atinsese deja suma de 27,1 milioane de dolari, acum zece ani, la precedenta vânzare. Recordul îi aparţine tripticului lui Francis Bacon, „Three Studies of Lucian Freud”, vândut cu 142,4 milioane de dolari, în noiembrie 2013 de Christie’s.

Nu a fost dată nicio informaţie privind cumpărătorul tabloului „Untitled XXV”, care a participat prin telefon la licitaţia organizată de Christie’s la New York. Vânzarea de marţi seară face parte dintr-o serie de licitaţii organizate săptămâna aceasta de Christie’s şi Sotheby’s, în cadrul cărora cele două case rivalizează în opere prestigioase pentru a atrage colecţionari din lumea întreagă, mai ales din Asia unde numărul amatorilor nu încetează să crească.

`Girls on the Bridge~, tabloul artistului norvegian Edvard Munch, vândut cu 54,4 de milioane de dolari de Sotheby’s, a dat luni startul marii săptămâni a artei la New York. Săptămâna licitaţiilor s-a mutat apoi la Rockefeller Center, unde Christie’s – casa rivală a Sotheby’s, – îşi organizează marea vânzare de artă modernă cu opere semnate de Jean Dubuffet, Willem de Kooning, Andy Warhol şi Roy Lichtenstein, printre multe altele.

Leave a Comment