Share
Penfolds Grange Imperial: 130.000 de euro pentru șase litri de vin

Penfolds Grange Imperial: 130.000 de euro pentru șase litri de vin

Unul dintre cei mai mari producători australieni de vin a decis să comercializeze o ediție limitată cu un preț demn de șeicii arabi. Destinată cadourilor sau altor ocazii speciale, aceasta scoate din buzunarele largi ale doritorilor nu mai puțin de 130.000 de euro.

penfoldsPersoanele înstărite care sunt mari amatoare de vin, dar şi de sticle deosebite, îşi pot oferi un dar inedit, la preţul de 185.000 de dolari australieni, sau, mai pe înțelesul europenilor, 130.000 de euro. Această sumă impresionantă nu este aferentă – slavă Domnului – unei singure sticle de vin de 750 ml, ci unui recipient care conține șase litri din licoarea zeilor.

În mod normal, cei de la Penfolds, producătorii vinului cu pricina, ar fi vândut șase litri de Grange Imperial din 2012 cu prețul de 6.800 de dolari australieni (4.750 de euro), însă diferența până la 185.000 de dolari australieni este făcută de vasul care conține acest vin și, desigur, de „taxa pe fiță”. Conform Penfolds, recipientul în care este oferit vinul cu o vechime de patru ani este realizat din cristal de un celebru artizan european, conține echivalentul a opt sticle de vin clasic și are un aspect „rar și rafinat” care permite o „servire perfectă”.

Dacă ar fi știut că un vin – mai mult sau mai puțin cunoscut și apreciat – poate fi vândut cu o asemenea sumă, probabil că și Gheorghe Ștefănescu, celebrul escroc care a inspirat pelicula „Secretul lui Bachus”, ar fi renunțat la „prelucrarea” licorilor din depozitul său de pe Calea Griviței preferând să caute, legal, un recipient demn de bogații nomenclaturiști din anii `70. Parcă și replica lui Bachus „fără poezie, viața e pustiu” pare mai ușor de înțeles acum, așa-i?

penfolds-1

Leave a Comment