Share

Pe urmele lui Ernest Shackleton în Antarctica

Acum mai bine de o sută de ani, legendarul explorator Ernest Shackleton își propusese să traverseze Antarctica. Expediția n-a reușit, nava Endurance eșuînd din cauza gheții. Patrick Bergel, stranepotul lui Shackleton, a refăcut acum călătoria la volanul unui Hyundai Santa Fe.

Patrick Bergel a dus la bun sfârșit călătoria începută de străbunicul său Ernest Shackleton, traversând cel mai rece și uscat continent cu un Hyundai Santa Fe. Expediția a avut loc anul trecut, în decembrie, și a durat o lună de zile, timp în care s-au străbătut 5.800 de kilometri. Condițiile au fost extreme, pe lângă temperaturile de până la -80 C ( o temperatură normală în Antarctica), traseele s-au desfășurat pe calote plutitoare de gheață. Până acum, nicio mașină cu roți nu reușise acest lucru.

Echipa a călătorit de la Union Glacier la Polul Sud, urmând apoi traseul Leverett – Munții Trans-Antarctica – vulcanul Mount Erebus – Roce Ice Shelf – McMurdo.

Patrick Bergel

„Nu sunt un explorator polar, tocmai de aceea această experiență a reprezentat o mare provocare. Traseul nu poate fi comparat cu cel al străbunicului meu, însă pentru mine este o realizare să fiu prima persoană care parcurge această distanță cu ajutorul unui autovehicul. Peisajele au fost impresionante. Ernest Shackleton a fost prima persoana care a urcat pe muntele Erebus”, a declarat Bergel, altfel un antreprenor in domeniul tehnologiei.

Gisli Jónsson, de la Arctic Trucks, a coordonat expediția în Antarctica, fiind cel care s-a ocupat și de pregătirea SUV-ului de la Hyundai pentru călătorie, echipat cu un motor de 2.2 litri și roți imense.

Ernest Shackleton

Povestea primei expediții Transantarctica

Nava Endurance a pornit din South Georgia pe 5 decembrie 1914, iar pe 19 ianuarie 1915, corabia a fost blocată de gheață. Abia în septembrie, gheața a început sa se topească, însă a pus la mare presiune carena lui Endurance. Pe 24 octombrie, nava a început să ia apa, obligându-l pe Shackleton să dea ordinul de abandonare a Endurance, și, după aproape o lună, aceasta s-a scufundat complet. Timp de două luni, cei 28 de membri ai echipajului au fost nevoiți să reziste pe un sloi de gheață. S-au mutat apoi pe un alt sloi, unde și-au făcut o tabără, pe care au botezat-o Patience (răbdare). Pe 9 aprilie, sloiul s-a rupt in două, iar oamenii s-au îmbarcat în bărcile de supraviețuire. După 5 zile, aceștia au ajuns la cea apropiată insulă, insula Elephant, aflată la 557 de km de locul eșuării lui Endurance. Pentru prima oară dupa 497 de zile, Shakleton și oamenii lui erau pe pământ. Toți cei 28 de membri ai echipajului au supraviețuit! Sir Ernest Shackleton a murit în 1922, la vârsta de 48 de ani, după ce a suferit un atac de cord.

 

Leave a Comment