Share
Cea mai scumpă brânză din lume este produsă în Serbia: 1.260 euro/kg

Cea mai scumpă brânză din lume este produsă în Serbia: 1.260 euro/kg

O fermă din rezervaţia naturală Zasavica, la vest de Belgrad, păstrează secretul reţetei celei mai scumpe brânze din lume. Preţul acestei specialităţi preparate din lapte de măgăriţă poate ajunge la 1.260 de euro kilogramul.

Raritatea acestui lapte şi dificultatea procesului de producţie face ca acest aliment să fie exclusivist. Pentru prepararea unui kilogram de brânză este nevoie de 25 de litri de lapte, iar o măgăriţă produce doar 20 de litri de lapte pe an, cam cât produce o vacă pe zi.

„Am reuşit să producem prima brânză din lapte de măgăriţă din lume. Este cea mai scumpă de pe lista brânzeturilor, cu 1.000 de euro kilogramul”, a declarat Slobodan Simic, directorul rezervaţiei Zasavica. „Mulţi au încercat să copieze rețeta dar nimeni nu a reuşit până acum”, a adăugat el.

Dintre cele 190 de măgăriţe – dintr-o rasă autohtonă din Balcani – crescute la ferma din Zasavica, doar 20 pot da lapte şi sunt mulse exclusiv manual. Procesul de producţie este deosebit de dificil. „Laptele de măgăriţă are doar între 0,5 şi 1% grăsime şi nu conţine cazeină (substanţă proteică) care să îl coaguleze”, a explicat Simic, care a precizat că atunci când s-a hotărât să producă astfel de brânză s-a consultat cu mulţi specialişti în domeniu şi toţi i-au spus că este imposibil.

Până la urmă el a apelat la Stevan Marinkovic, un specialist sârb în produse lactate care a reuşit să obţină formula adecvată pentru a produce brânză de lapte de măgăriţă. Secretul: adăugarea unor aditivi şi completarea cu până la 40% lapte de capră. În orice caz, proporţiile exacte ale reţetei sunt „un secret absolut”.

Rezultatul: o brânză albă şi moale care poate fi păstrată timp de şase luni. Compoziţia sa este specială iar brânză foarte spornică, 50 de grame sunt suficiente pentru zece persoane, asigură Simic. Brânza se vinde în pachete de 50 de grame, la preţul de 50 – 63 de euro, direct de la fermă sau online.

Deocamdată Simic vinde doar aproximativ 4 kg pe an iar cumpărătorii sunt de obicei turişti străini care trec pe la fermă. „Avem cerere din Rusia, Italia şi alte părţi ale lumii”, a spus el amintind că ferma poate produce doar 50 de kg de brânză de măgăriţă pe an. Iniţial laptele a fost folosit pentru realizarea de produse cosmetice, săpunuri şi creme de întinerire, pentru promovarea gamei fiind amintită legenda Cleopatrei, care se scălda în lapte de măgăriţă pentru a-şi menţine tinerețea.

Conform sârbilor, laptele de măgăriţă este un miracol al naturii, un produs incredibil şi preţios fiind singurul care se apropie ca proprietăţi de cel matern. Nu necesită fierbere, deoarece nu conţine bacterii. Acest lapte are de 60 de ori mai multă vitamină C decât cel de vacă, este bogat în vitaminele B, D12 şi E, în minerale şi proteine. Lista proprietăţilor sale este lungă: întăreşte imunitatea, revitalizează organismul, este un remediu împotriva bronşitei şi astmului infantil, fiind ideal și pentru femeile aflate la menopauză.

Leave a Comment