Share

Begu, “țiganca” roșcată, Garcia, franțuzoaica veritabilă

Isterie în România după ce Irina Begu, fata noastră cu ten alb, a fost făcută “‘țigancă împuțită” de către adversara ei, franțuzoaica Caroline Garcia, chiar în timpul meciului.

Media și Social Media din România au luat foc astăzi după ce s-a aflat ce porumbel i-a scăpat pe gură jucătoarei franceze de tenis, nervoasă că nu-i iese jocul în partida cu Begu, la scorul de 5-5, în setul decisiv. Nu știm dacă arbitrul meciului chiar n-a auzit sau s-a făcut că nu aude exprimarea rasistă a acesteia, în schimb spectatorii prezenți pe arena din Charleston, Statele Unite, au taxat-o imediat pe rețelele de socializare.

Există mai multe variante care circulă, “țigancă”, “țigancă împuțită” sau “țigancă de rahat”. Indiferent de versiunea reală, exprimarea este incalificabilă, iar Garcia trebuie să-și ceară public scuze. N-o cunosc pe Begu, dar cu siguranță, românca noastră blondă le va accepta pentru că pare o fată cu mult bun simț după felul cum se exprimă în fața camerelor. Întâmplător, anul trecut, am călătorit în același avion care ne aducea la București. În tenisul profesionist se cîștigă foarte bine, e numărul 33 în lume, deci și-ar fi putut permite liniștită un bilet la business class. Nu, a stat la “Economy”, deși tocmai se întorcea de la un turneu din America de Nord.

Nu este prima dată când românii dovedesc că sunt oamenii extremelor. Ne place și ne aducem aminte tot timpul cu plăcere că Bucureștiul a fost numit “Micul Paris”, deși au trecut mai bine de 100 de ani de atunci. După atacurile teroriste din Paris, de anul trecut din noiembrie, făcute de niște descreierați kamikaze islamiști extremiști, ne-am arătat compasiunuea și francofilia. Românii și-au schimbat pozelele lor cele mai reușite la de la fotografiile de profil după Facebook cu drapelul Franței. Ca o paranteză, ulterior, când au avut loc atentate în Istanbul, unde au murit alte zeci de oameni nevinovați, n-am văzut pe nicăieri însemnele Semilunei! Dar asta-i altă discuție.

Acum, nu ne mai plac francezii după afirmația rasistă a lui Garcia, care a greșit grav, în condițiile în care ea trebuie să fie un model pentru tineri și să aibă responsabilitate atunci când se exprimă public. Nici nu contează dacă Garcia este sau nu o franțuzoiacă veritabilă. Reprezintă Franța și gata! Aceeași Franță care va juca împotriva României la Paris, în meciul de debut de la EURO. Să presupunem că luăm bătaie și e foarte posibil să se întâmple asta pentru că adversara “tricolorilor” este una dintre marile favorite la titlu, iar golul victoriei e marcat de unul dintre jucătorii de culoare. Și sunt destui pe acolo!  Și atunci să vezi Facebook-ul românesc. Iar se duce naibii francofilia!

Leave a Comment